Câinele-robot cu șase picioare, destinat nevăzătorilor, ar putea intra în producția de serie

0

Un câine-robot cu șase picioare (pentru a avea mai multă stabilitate), destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, ar putea intra în producția de serie. Este mai puțin blănos decât un companion tradițional, dar „câinele ghid” robot chinez ar putea ajuta într-o zi nevăzătorii să trăiască mai independent, conform echipei de cercetare și dezvoltare din Shanghai.

Câinele robot, care este în prezent testat pe teren, este capabil să navigheze în mediul său fizic prin intermediul camerelor și senzorilor, inclusiv să recunoască semafoarele, ceea ce câinii-ghizi tradiționali nu sunt capabili să facă. Câinele-robot recunoaște semnele de circulație și înțelege instrucțiunile verbale, scrie Reuters.

De mărimea unui buldog englez, dar puțin mai lat, acesta poate comunica prin ascultare și vorbire cu un operator cu deficiențe de vedere, cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligență artificială încorporate în recunoașterea vocii, capacitățile de planificare a traseului și identificarea semafoarelor. De asemenea, are șase picioare, ceea ce, potrivit cercetătorilor, îl ajută să meargă lin și cu stabilitate maximă. „Când trei picioare sunt ridicate, rămân tot trei picioare … ca trepiedul unui aparat foto. Este forma cea mai stabilă”, a declarat profesorul Gao Feng, șeful echipei de cercetare de la Școala de inginerie mecanică a Universității Jiao Tong din Shanghai.

Soții Li Fei, 41 de ani, și Zhu Sibin, 42 de ani, sunt printre persoanele cu deficiențe de vedere care ajută echipa Universității Jiao Tong să testeze robotul folosind comenzi în limba chineză. Li este complet orb, iar Zhu vede doar puțin, folosind în mod normal un baston care îl ajută să se deplaseze.

„Dacă acest câine-ghid robotizat ajunge pe piață și îl pot folosi, cel puțin ar putea rezolva unele dintre problemele mele de deplasare”, a spus Li. „De exemplu, dacă vreau să merg la serviciu, la spital sau la supermarket (acum) nu pot ieși singur și trebuie să fiu însoțit de familia mea sau de voluntari. Așa, m-ar însoți el”, adaugă acesta.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Marina Constantinoiu

Articolul precedentCum sunt tratate anevrismele periferice
Articolul următorVictorie zdrobitoare a laburiștilor britanici. Ce arată exit-poll-urile în Marea Britanie