Consiliul Europei acuză Rusia că recreează ororile din al Doilea Război Mondial. „Istoria s-a întors în cel mai crud mod cu putinţă”

0

Rusia a recreat ororile celui de-Al Doilea Război Mondial prin agresiunea sa asupra Ucrainei, a spus secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Marija Pejcinovic.

Organismul a fost creat în urmă cu 73 de ani, după cel de-Al Doilea Război Mondial, cu promisiunea ca un astfel de conflict să nu mai aibă loc niciodată.

Pentru Ucraina, această promisiune nu s-a realizat. Nu este eşecul multilateralismului în sine, ci rezultatul orientării violente a unei ţări”, a spus ea, citată de Agerpres.

Am îndrăznit să credem că astfel de imagini sunt de domeniul trecutului în Europa. Ne-am înşelat. Istoria s-a întors pe continentul nostru în cel mai crud mod cu putinţă, a adăugat reprezentanta Consiliului Europei.

În introducerea raportului său anual Moving Forward 2022, Pejcinovic a declarat că lecţia care trebuie învăţată este că succesul CoE şi al continentului depinde de hotărârea statelor membre de a face ceea ce este corect. Iar a face ceea ce este corect înseamnă să investim în drepturile omului, democraţie şi statul de drept, a subliniat ea.

Pejcinovic a remarcat că poporul ucrainean a dat dovadă de un curaj şi o hotărâre extraordinare în apărarea ţării sale şi şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta cu intervenţii pe măsură, atunci când violenţa va înceta.

Raportul anual trece în revistă activitatea diferitelor organisme ale CoE şi evaluează situaţia instituţiilor politice, independenţa judiciară, libertatea de exprimare, demnitatea umană şi lupta împotriva discriminării.

Editor : M.B.