India se apropie de 20 de milioane de cazuri de Covid-19. Cifrele reale ar putea fi de 10 ori mai mari, avertizează experții

0

India a înregistrat luni peste 300.000 de noi cazuri de coronavirus, pentru a 12-a zi consecutivă, ridicând numărul total al infectărilor la aproape 20 de milioane. De asemenea, bilanțul deceselor asociate Covid-19 a crescut cu alte 3.417 de victime în ultimele 24 de ore, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cu 368.147 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore, numărul total al infectărilor din India a ajuns la 19,93 de milioane, iar bilanţul victimelor este de 218.959, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară.

Cu toate acestea, experții medicali consideră că cifrele reale din această ţară cu o populaţie de 1,35 de miliarde de locuitori ar putea fi de 10 ori mai mari decât statisticile oficiale.

Spitalele din țară sunt pline, pacienții duc lipsă de oxigen și de medicamente, persoanele infectate mor pe străzi, în drum spre unitățile medicale, ambulanțele sunt insuficiente iar crematoriile nu mai fac față.

Citiți și: China ironizează criza Covid din India: „Aprinderea unui foc în China vs. aprinderea unui foc în India”

Guvernul indian ezită să introducă măsura carantinei la nivel național

Deși cel puțin 11 state şi unităţi teritoriale indiene au impus diverse forme de restricţii pentru a încerca să limiteze creşterea infectărilor, guvernul indian condus de prim-ministrul Nadrendra Modi ezită să decreteze un lockdown la nivel naţional, din cauza impactului economic al unei astfel de măsuri.

„După părerea mea, doar un ordin naţional care să le impună locuitorilor să rămână în locuinţe şi declararea stării de urgenţă medicală vor putea să acopere nevoile generate de actuala criză sanitară”, a declarat Bhramar Mukherjee, medic epidemiolog la Universitatea Michigan, într-un mesaj pe Twitter.

„Numărul cazurilor active este în creştere, nu doar bilanţul zilnic al cazurilor noi. Chiar şi numărul raportat de statele federale este de aproximativ 3,5 milioane de cazuri active”, a adăugat el.

Creşterea bruscă a infectărilor cu noul coronavirus reprezintă cea mai gravă criză cu care se confruntă premierul Modi de la preluarea mandatului în anul 2014. Prim-ministrul indian a fost criticat pentru faptul că nu a luat măsuri mai devreme pentru a limita răspândirea virusului şi pentru că a permis mai multor milioane de persoane să participe fără să poarte măşti de protecţie sanitară la festivaluri religioase şi la mitinguri electorale în cinci state indiene în lunile martie şi aprilie.

Dezastrul umanitar din India ar fi putut fi prevenit

Dezastrul umanitar din India, provocat de răspândirea necontrolată a coronavirusului, ar fi putut fi prevenit dacă guvernul țării ar fi luat măsuri din timp și dacă ar fi acționat în vedere opririi mutației care a făcut ravagii.

Un grup de consilieri științifici format la nivel guvernamental avertizase guvernul lui Narendra Modi încă de la începutul lunii martie că o mutație nouă și mai contagioasă a virusului a devenit activă în țară, însă în ciuda acestor avertismente, guvernul federal indian a refuzat să impună restricțiile necesare pentru limitarea răspândirii virusului.

Unii dintre acești cercetători au declarat pentru Reuters că guvernul a refuzat să ia măsuri, iar evenimentele care s-au petrecut în ultimele luni au dus la o exacerbare a situației epidemice – milioane de oameni fără măști au luat parte la festivaluri religioase și mitinguri politice masive organizate de premierul Narendra Modi, de lideri ai partidului de guvernământ sau și de politicieni de opoziție.

În același timp, zeci de mii de fermieri au participat la proteste masive la marginea capitalei New Delhi manifestând împotriva unor politici agricole noi ale guvernului.

Editor : I.C

Articolul precedentRestaurantele, sălile de spectacol și cinematografele se redeschid de azi în București, după 2 luni
Articolul următorPrima insulă din Italia declarată liberă de Covid. Populația sa a fost vaccinată în proporție de aproape 90%