Iohannis: Libertatea, democrația, statul de drept par garantate. Din păcate, pot apărea oricând pericole

0

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu prilejul Zilei Eroilor, în care a subliniat că pot apărea „oricând” pericole la adresa securităţii în regiune,  despre care se credea că nu mai sunt posibile. Acesta a mai adăugat: „Trebuie să învăţăm din lecţiile istoriei, astfel încât greşelile trecutului să nu mai fie repetate”. 

Mesajul a fost prezentat de consilierul prezidenţial Ion Oprişor în cadrul ceremoniei desfăşurate la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I din Bucureşti, informează Agerpres. 

„Libertatea, democraţia, statul de drept, menţinerea unor societăţi în care cetăţenii sunt apăraţi şi mereu în siguranţă – toate acestea par, de multe ori, a fi garantate de la sine, mai ales în lunga perioadă de pace pe care a avut-o continentul nostru. Din păcate, realităţile recente ne dovedesc că pot apărea oricând pericole la adresa securităţii zonei noastre pe care nu le mai credeam posibile. Astăzi, suntem martori ai unor provocări majore, iar Europa se află în faţa unui război brutal de agresiune, neprovocat şi injust, iniţiat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus şeful statului.

El a afirmat că acest conflict nu afectează doar suveranitatea şi interesele poporului ucrainean, ci riscă să destabilizeze profund ordinea internaţională bazată pe reguli.

„Trebuie să învăţăm din lecţiile istoriei, astfel încât greşelile trecutului să nu mai fie repetate. Este responsabilitatea generaţiei noastre să se asigure că manifestările autocratice, imperialiste şi extremiste sunt contracarate şi este instaurată o pace durabilă”, a completat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, Ziua Eroilor are semnificaţii profunde şi aminteşte că „jertfa eroilor neamului pentru atingerea intereselor naţionale nu a fost în zadar”.

„Avem cu toţii datoria să-i onorăm cu deosebit respect pe cei care au făcut sacrificiul suprem pentru ca noi astăzi să trăim în libertate şi democraţie. În acelaşi timp, ne manifestăm recunoştinţa faţă de eroii care au supravieţuit ororilor celui de-al Doilea Război Mondial, faţă de cei care s-au opus dictaturii comuniste şi care au luptat pentru libertate în timpul Revoluţiei din decembrie 1989, contribuind decisiv la înlăturarea regimului totalitar din România”, a evidenţiat el.

Şeful statului şi-a exprimat aprecierea faţă de cei care fac parte în prezent din sistemul de apărare.

„Transmit aprecierea mea tuturor reprezentanţilor structurilor din sistemul naţional de apărare care continuă să-şi pună viaţa în pericol pentru apărarea intereselor României, dar şi pentru toţi acei eroi nevăzuţi care acţionează, zi de zi, cu dăruire şi curaj pentru salvarea vieţii semenilor lor şi pentru ca înaltele valori umane să fie respectate şi asigurate”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Editor : C.S.

Articolul precedentOprah Winfrey a fost spitalizată cu probleme „serioase” la stomac
Articolul următorAngel Tîlvăr s-a întâlnit cu ministrul Apărării din Ucraina. „I-am asigurat pe aliații noștri că se pot baza pe România”