Liderii G7 acuză China că „a permis” războiul Rusiei împotriva Ucrainei și a sprijinit „mașina de război” a Moscovei

0

Sprijinul Chinei acordat Rusiei „permite” războiul din Ucraina, au avertizat vineri liderii celor mai avansate economii ale lumii. Aceștia au ameninţat cu noi sancţiuni împotriva celor care susţin material „mașina de război” a Moscovei, transmite CNN, potrivit News.ro. 

Avertismentul dur, emis la sfârşitul summitului anual al Grupului celor Şapte (G7) din Italia, a venit în timp ce Statele Unite îşi intensifică eforturile diplomatice pentru a convinge Europa să adopte o poziţie mai dură faţă de China cu privire la rolul său în sprijinirea sectorului militar-industrial al Rusiei.

 „Sprijinul continuu al Chinei pentru baza industrială de apărare a Rusiei îi permite Rusiei să-şi menţină războiul ilegal din Ucraina şi are implicaţii semnificative şi ample de securitate. Solicităm Chinei să înceteze transferul de materiale cu dublă utilizare, inclusiv componente şi echipamente de arme, care sunt intrări pentru sectorul de apărare al Rusiei”, au spus liderii G7 în comunicatul de vineri.

Liderii au ameninţat, de asemenea, cu alte acţiuni, inclusiv cu sancţiuni, pentru a pedepsi entităţile chineze despre care spun că ajută Rusia să eludeze embargourile occidentale.

„Vom continua să luăm măsuri împotriva actorilor din China şi din ţările terţe care sprijină material maşina de război a Rusiei, inclusiv instituţiile financiare, în concordanţă cu sistemele noastre juridice, şi alte entităţi din China care facilitează achiziţionarea de către Rusia de articole pentru baza industrială de apărare”, arată comunicatul, potrivit căruia vor fi impuse ”măsuri restrictive pentru a preveni abuzurile şi a restricţiona accesul la sistemele noastre financiare”.

Oficialii americani au acuzat China că ajută Rusia să extindă producţia militară, inclusiv prin exporturi precum semiconductori, materiale şi maşini-unelte, despre care spun că permit Moscovei să intensifice producţia de tancuri, muniţii şi vehicule blindate.

Beijingul a respins acuzaţia

Beijingul a respins acuzaţia, declarând că nu a furnizat arme nici uneia dintre părţi şi că menţine controale stricte la export ale bunurilor cu dublă utilizare.

SUA şi Uniunea Europeană au impus deja sancţiuni companiilor chineze, iar în această săptămână, SUA au impus noi sancţiuni firmelor din China care furnizează semiconductori Rusiei.

„China nu furnizează arme, ci capacitatea de a produce acele arme şi tehnologia disponibilă pentru a face acest lucru. Deci, de fapt, ajută Rusia”, a declarat preşedintele american Joe Biden la summitul de joi.

G7 a adoptat, de asemenea, o poziţie mai dură cu privire la politicile economice ale Chinei, în special în ceea ce priveşte problema supracapacităţii industriale, promiţând să ia măsuri împotriva „practicilor neloiale” pentru „echivalarea condiţiilor de concurenţă şi remedierea prejudiciului în curs”.

„Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la ţintirea industrială persistentă a Chinei şi la politicile şi practicile non-piaţă cuprinzătoare care duc la răspândiri globale, denaturări ale pieţei şi supracapacitate dăunătoare într-o gamă tot mai mare de sectoare, subminând lucrătorii noştri, industriile, rezistenţa şi securitatea economică”, afirmă comunicatul comun.

Cu o zi înainte de summit, UE a anunţat tarife suplimentare pentru vehiculele electrice (EV) importate din China, în urma unei investigaţii de luni de zile, în legătură cu ceea ce consideră că este sprijinul nedrept al Beijingului pentru companiile care subcotează producătorii de automobile europeni.

Luna trecută, SUA au impus, de asemenea, noi tarife la importurile chineze de 18 miliarde de dolari într-o mână de sectoare considerate strategice pentru securitatea naţională – inclusiv vehiculele electrice şi produsele cu energie curată.

G7 şi-a exprimat, de asemenea, o opoziţie puternică faţă de ceea ce spune că sunt încercările unilaterale ale Chinei de a schimba status quo-ul prin forţă sau constrângere în mările Chinei de Est şi de Sud.

„Continuăm să ne opunem utilizării periculoase de către China a pazei de coastă şi a miliţiei maritime în Marea Chinei de Sud şi obstrucţionării repetate a libertăţii de navigaţie a ţărilor în marea liberă. Exprimăm îngrijorare serioasă cu privire la utilizarea tot mai mare a manevrelor periculoase şi a tunurilor cu apă împotriva navelor filipineze”, se arată în declaraţia comună.

Editor : C.S.

Articolul precedentGermania a învins clar Scoția, cu scorul de 5-1, în meciul de deschidere de la EURO 2024
Articolul următorCine este „Omul de gheață din Ladakh”, inventatorul care construiește ghețari artificiali în Himalaya