O cauza posibila a mortalitatii crescute in randul oamenilor cu COVID – Lipsa sportului

0
banner bratari personalizate

In Romania, absenta activitatii fizice este una dintre cauzele mortalitatii crescute in randul persoanelor cu COVID-19, sustine medicul si conferentiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport a Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, conform Agerpres.

Absenta activitatii sportive cauza mortalitatii crescute

Conform ultimului Eurobarometru care a fost publicat de catre Comisia Europeana in 2018, tara noastra se afla pe locul 2 in ceea ce priveste sedentarismul. Studiul arata ca mai mult de 63% dintre romani nu practica nicio forma de activitate fizica.

“Germania are cea mai mica mortalitate cauzata de COVID si eu cred ca nu doar datorita serviciilor medicale de calitate, ci si a faptului ca sunt practicanti ai sportului de masa, inclusiv varstnicii. Apoi, Suedia, dupa cum stim bine, nu a adoptat masuri dure si totusi are o mortalitate destul de redusa si nu pentru ca nu ar exista SARS-CoV-2, dar nordicii au un alt stil de viata. La ei, sportul este o parte a vietii lor, ei nu concep altfel. Asa se explica diferentele dintre ratele de mortalitate. In Romania, pe langa alti factori, sigur, si sedentarismul este o cauza a mortalitatii crescute in randul persoanelor cu COVID-19”, a declarat profesorul iesean pentru Agerpres.

Bogdan-Alexandru Hagiu – realizatorul unei cercatari stiintifice prezentate in una dintre cele mai prestigioase publicatii – Journal of Pharmaceutical Research International, prin care arata faptul ca mitocondriile, organite celulare care produc enegrie, sunt atacate de SAR-CoV-2, ceea ce poate duce la formele grave ale infectiei, iar practicarea activitatilor fizice le imbunatateste functionalitatea.

“Exista un studiu din Marea Britanie din mai, care demonstreaza ca riscul de spitalizare cu COVID-19 creste in cazul persoanelor inactive fizic. Deci simpla inactivitate fizica creste acest risc, independent de obezitate, de rezistenta la insulina, de diabet, de boli cardiovasculare. Eu am descoperit printr-o revizie critica a articolelor stiintifice, ca aceasta simpla inactivitate inseamna de fapt ca mitocondriile, aceste organite celulare responsabile pentru producerea de energie, au o functionalitate scazuta si o capacitate scazuta de a se opune cascadei inflamatorii ce caracterizeaza formele grave de COVID-19. Mitocondriile sunt organite celulare implicate in producerea de energie, dar si in neutralizarea radicalilor liberi. Iar in cazul COVID-19 se genereaza ioni de fier in exces, care produc acesti radicalii liberi. Iar prin exercitii fizice, aceste mitocondrii se imbunatatesc functional si rezista mai bine la stresul oxidativ si in felul acesta se previn formele grave de COVID. Pe plan mondial acum se cerceteaza restaurarea energetica a mitocondriilor ca prevenire a infectiilor cu mai multe tipuri de coronavirus, nu doar SARS-CoV-2. Deci se poate spune ca publicatia mea din august a deschis un drum”, a completat Bogdan-Alexandru Hagiu.

Potrivit cercetatorului, activitatea fizica are avantaje si pentru cei care vor sa tina virusul la distanta, explicand cateva metode foarte simple care pot fi aplicate de oricine.

Bogdan-Alexandru Hagiu sustine faptul ca daca fiecare ar face miscare, s-ar reduce cu cel putin 1% numarul celor care sunt internati la ATI si ca ar fi vorba despre sute de mii de vieti salvate plus calitatea vietii, beneficiile fiind foarte mari.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here