Phenianul a început să trimită din nou baloane cu gunoi în Coreea de Sud

0

Phenianul a reluat trimiterea de baloane, sâmbătă, într-o încercare de a arunca din nou gunoi pe teritoriul Coreei de Sud, a declarat armata sud-coreeană, la două zile după ce activiștii de la Seul au trimis la rândul lor baloane cu pliante de propagandă împotriva regimului nord-coreean, relatează The Independent.

Animozitățile dintre cele două Corei au crescut recent, deoarece Coreea de Nord a lansat sute de baloane cu gunoi către Coreea de Sud, în semn de protest față de acțiunile sud-coreenilor care au trimis în nord baloane cu pliante de propagandă. Ca răspuns, Coreea de Sud a suspendat un acord de relaxare a relațiilor cu Coreea de Nord, și a reorganizat activitățile militare de primă linie.

Lansările de baloane de sâmbătă de către Coreea de Nord au reprezentat al treilea val, din 28 mai.

Șefii de stat major din Coreea de Sud au declarat că baloanele nord-coreene, care probabil transportă gunoi, zboară spre est, dar s-ar putea deplasa în cele din urmă spre sud, deoarece direcția vântului era de așteptat să se schimbe.

Oficialii militari au sfătuit publicul să se ferească de obiectele ajunse la sol și să nu atingă baloanele căzute, ci să le raporteze poliției sau autorităților militare.

În precedentele runde, autoritățile sud-coreene au descoperit aproximativ 1.000 de baloane de care erau legați saci care conțineau gunoi de grajd, mucuri de țigară, resturi de pânză, deșeuri de baterii și deșeuri de hârtie. Unele pungi s-au spart la impactul cu solul, iar gunoaiele au fost împrăștiate pe drumuri, în zone rezidențiale și în apropierea unor școli. Nu au fost găsite materiale extrem de periculoase și nu au fost raportate pagube majore.

Viceministrul nord-coreean al apărării, Kim Kang Il, a declarat ulterior că țara sa va opri campania cu baloane, dar a amenințat că o va relua dacă activiștii sud-coreeni vor trimite din nou pliante cu propagandă în țara sa.

Sfidând avertismentul, un grup civil sud-coreean, condus de dezertorul nord-coreean Park Sang-hak, a lansat joi 10 baloane dintr-un oraș de graniță, care transportau 200.000 de pliante cu mesaje împotriva regimului de la Phenian, stick-uri USB cu melodii K-pop și sud-coreene și bancnote de un dolar. Presa sud-coreeană a raportat că și un al doilea grup de activiști a trimis spre Nord baloane cu 200.000 de pliante.

Oficialii sud-coreeni au numit lansările baloanelor cu gunoi din Coreea de Nord, și alte provocări recente, drept „absurde, iraționale”.

Suspendarea de către Coreea de Sud a acordului militar din 2018 cu Coreea de Nord i-ar permite să repornească exercițiile militare cu foc real și difuzarea de propagandă anti-Phenian în zonele de frontieră, acțiuni care cu siguranță vor înfuria Coreea de Nord și o vor determina să ia propriile măsuri de răzbunare.

Coreea de Nord este extrem de sensibilă la campaniile cu pliante de propagandă, deoarece accesul la știri din afara țării este interzis pentru majoritatea celor 26 de milioane de locuitori. Liderul nord-coreean Kim Jong Un este a treia generație a familiei sale care conduce Coreea de Nord cu o mână de fier din 1948.

Experții spun că această campanie a Coreei de Nord provoacă o divizare în Coreea de Sud, în ceea ce privește abordarea dură a guvernului său conservator față de Coreea de Nord.

Unele grupuri civice și locuitorii sud-coreeni de lângă graniță au cerut guvernului să îndemne activiștii la reținere, și să nu mai trimită pliante cu propagandă, pentru a evita ciocnirile inutile cu Coreea de Nord. Însă oficialii guvernamentali nu au recurs la un astfel de demers, întrucât Curtea Constituțională a anulat anul trecut o lege care incrimina un pliant anti-Coreea de Nord, considerând că este o încălcare a libertății de exprimare.

Editor : Liviu Cojan

Articolul precedentPrognoză specială pentru Bucureşti. Meteorologii anunță 37 de grade la umbră
Articolul următorA murit sociologul Lazăr Vlăsceanu. El avea 78 de ani