Social-democrații cancelarului Olaf Scholz, în scădere drastică de popularitate. S-au clasat abia pe locul 3 la un scrutin regional

0

Social-democraţii cancelarului german Olaf Scholz au suferit duminică o înfrângere grea în alegerile regionale dintr-un land din nordul Germaniei, clasându-se abia pe locul al treilea, după conservatori şi Verzi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Partidul Social Democrat (SPD), care din decembrie conduce coaliţia guvernamentală de la Berlin pe care au format-o cu Verzii şi liberalii, a obţinut între 15,5% şi 16% din voturi în micul land Schleswig-Holstein, potrivit unor sondaje la ieşirea de la urne difuzate de canalele publice de televiziune ARD şi ZDF.

SPD a scăzut cu aproximativ 12 procente faţă de acum cinci ani, ceea ce l-a determinat pe secretarul general al partidului, Kevin Kühnert, să spună că nu este „o seară electorală bună”.

În schimb, creştin-democraţii fostului cancelar Angela Merkel (2005-2021), care deja se aflau la putere în această regiune, au câştigat între 41% şi 43% din voturi, având un avans de 9 până la 11 procente faţă de scrutinul din 2017.

Verzii au obţinut locul doi, deţinând între 17% şi 19,5% din voturi în această regiune de unde provine vicecancelarul şi ministrul Economiei şi Climei, ecologistul Robert Habeck. Reacţionând la acest rezultat, el a cerut formarea unei alianţe regionale cu CDU pentru a guverna acest land.

Liberalii din FDP, parteneri ai coaliţiei de guvernământ de la Berlin, au obţinut 7% din voturi.

Aceste alegeri care au avut loc într-un land învecinat cu Danemarca şi populat cu doar 2,9 milioane de locuitori constituie al doilea test electoral al anului pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz.

Primul test electoral a fost la sfârșitul lunii martie, în landul Saarland, aflat la granița cu Franța, iar atunci cursa electorală s-a încheiat cu un succes pentru social-democrați, care au obținut 43% din voturi, faţă de circa 27,5% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a fostului cancelar federal Angela Merkel, formaţiune obişnuită în ultimele două decenii să câştige alegerile din acest land. Rezultatul a arătat că SPD şi CDU își vor continua aici tradiţionala lor coaliţie de guvernare, însă cu social-democraţii ca vioara întâi. În schimb, liberalii, Verzii şi formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania abia au trecut în acest scrutin pragul electoral de 5%, iar stânga radicală Die Linke a înregistrat un recul sever, ajungând la 2,7% din voturi, cu circa 10 procente mai puţin faţă de ultimul scrutin.

Editor : Luana Pavaluca