Viktor Orban a ajuns la Moscova, pentru a se vedea cu Putin, iritând UE. Ce a declarat Ursula von der Leyen și ce spune Kremlinul

0

Șeful Executivului ungar, Viktor Orban, a sosit vineri la Moscova, pentru întrevederi cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, într-o vizită care irită Uniunea Europeană, al cărei mandat nu îl are premierul de la Budapesta.

Orban a declarat că a sosit la Moscova pentru a-și continua ”misiunea de pace”. Reamintim că acesta a vizitat zilele trecute Kievul, pentru prima oară de la declanșarea invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. La Kiev, Orban s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”La Kremlin sunt așteptate negocieri între Putin și Orban, iar Ucraina este una dintre temele discutate”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Președinției ruse, Dmitri Peskov.

Calul troian

Anterior, Reuters a relatat că un avion utilizat de guvernul de la Budapesta a aterizat la Moscova, citând site-ul Flightaware.com.

Reamintim că Viktor Orban e considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO. Liderul ungar a blocat mai multe sancțiuni occidentale la adresa Rusiei după invazia în Ucraina și a promovat constant retorica Kremlinului.

Potrivit presei ruse, Viktor Orban  ”a numit întâlnirea actuală cu Putin una specială”.

O vizită ”tulburătoare”

Acum, el a ales să meargă la Moscova într-o „misiune de pace”, cu câteva zile înainte de un summit NATO.
„Cu o astfel de întâlnire, președinția ungară se încheie înainte de a fi început cu adevărat”, a declarat un diplomat UE, citat de Reuters. „Ungaria nu pare să își fi înțeles rolul… Scepticismul statelor membre ale UE a fost, din păcate, justificat – este vorba doar despre promovarea intereselor Budapestei.”

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a descris vestea vizitei ca fiind tulburătoare.

Liderii UE au anunțat public că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova și nu reprezintă poziția Uniunii Europene.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că Orban n-ar trebuie să se angajeze în tratative cu Rusia în numele Uniunii Europene.

„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a transmis Charles Michel.

La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Articolul precedentVictorie zdrobitoare a laburiștilor britanici. Ce arată exit-poll-urile în Marea Britanie
Articolul următorMAE a emis o atenţionare de călătorie penntru Bulgaria: restricţii de circulaţie pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse