Analiză DW: Ucraina ar putea avea nevoie de mai mult decât arme cu rază lungă de acțiune

0

La începutul lunii iunie, Statele Unite și Germania au convenit să permită Ucrainei să folosească armele cu rază lungă de acțiune, trimise de aceste țări, pentru a lovi în interiorul Rusiei. Cu toate acestea, spun observatorii, este puțin probabil ca acest lucru să schimbe cursul războiului, relatează Deutsche Welle.

Guvernul Germaniei a ezitat mult timp dacă să permită sau nu Ucrainei să folosească armele germane pentru a lovi ținte în Rusia. Oficialii de la Berlin erau îngrijorați că în ochii Kremlinului ar părea că Germania este parte în război.

Dar, după ce Statele Unite au dat undă verde Ucrainei să folosească armele livrate de Washington pentru atacuri transfrontaliere, cancelarul german Olaf Scholz și-a reevaluat poziția, rezervată până atunci, față de acest subiect. Asigurarea păcii înseamnă „că sprijinim Ucraina”, a spus Scholz. El a subliniat că este important să se cântărească toate riscurile și să se consulte îndeaproape cu aliații înainte de a lua „decizii atât de ample”, apoi a aprobat utilizarea armelor germane pentru a lovi ținte în Rusia.

Până acum, atât Statele Unite, cât și Germania au autorizat ca armele livrate Ucrainei să fie folosite în atacuri transfrontaliere, cu condiția ca acestea să fie utilizate doar în proximitatea regiunii Harkov.

„Dilema teribilă”

Sistemul de rachete antiaeriene Patriot oferit de Germania, care are o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri, poate atinge ținte în Rusia, la fel ca și lansatorul de rachete MARS II, care poate lovi obiective la aproximativ 80 de kilometri distanță. În 2023, SUA au echipat Ucraina cu rachete ATACMS, care au o rază de acțiune de 165 de kilometri. Varianta cu cea mai mare rază de acțiune poate atinge ținte de până la 300 de kilometri distanță.

Decizia de a permite utilizarea acestor arme cu rază lungă de acțiune arată că Statele Unite și Germania s-au adaptat la noile realități ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat pentru DW Frank Sauer, expert în politică internațională la Institutul Metis, de la Universitatea Bundeswehr din Munchen. Pentru o lungă perioadă de timp, a spus Sauer, aliații Ucrainei au privit pasivi la bombardamentele zilnice ale Moscovei asupra marilor orașe ucrainene, în special în Harkov, care erau lansate din spațiul aerian al Rusiei, cu consecințe devastatoare pentru civili.

„Acum este posibil să se tragă asupra aerodromurilor de pe care au decolat aceste avioane de bombardament, distrugându-le la sol și afectând, de asemenea, pistele, astfel încât numărul acestor atacuri rusești să scadă, iar populația civilă a Ucrainei să fie protejată”, a spus Sauer. Zonele unde sunt grupate forțele terestre ruse în apropierea graniței cu Ucraina pot fi atinse și cu ATACMS și cu obuziere autopropulsate, a adăugat el.

Dacă presiunea armatei ruse asupra regiunii Harkov scade, Ucraina poate apăra mai bine alte secţiuni ale frontului, a spus Sauer. „Până acum, ne-am confruntat cu teribila dilemă de a proteja fie linia frontului, fie civilii din zonele de conflict”.

Schimbarea considerentelor strategice

Statele Unite și Germania și-au dat seama că Ucraina „trebuie să fie pusă în situația de a lua măsuri împotriva Rusiei, pentru că altfel va pierde”, a declarat pentru DW Andreas Heinemann-Gründer, profesor de politică și cercetător al conflictelor la Centrul pentru Securitate Avansată, Strategie și Studii de integrare la Universitatea din Bonn.

Mai mulți factori au determinat ca aliații occidentali să ajungă la concluzia că timpul se scurge. În primul rând, Rusia investește masiv în industria sa de război, dar armamentul și vehiculele de luptă nu au ajuns încă pe front, a spus Heinemann-Gründer. În plus, un sprijin suplimentar al SUA pentru Ucraina ar fi puțin probabil dacă Donald Trump ar fi ales din nou în noiembrie. Parlamentul European va avea, de asemenea, o nouă componență în iunie, care ar putea afecta politica UE față de Rusia.

În plus, temerile americane și germane cu privire la o escaladare nucleară a Rusiei s-au diminuat în mod clar, a spus Heinemann-Gründer. „Mi se pare că Occidentul a trimis semnale clare că nu va tolera un atac nuclear asupra Ucrainei, și ar lua măsuri mult mai dure împotriva țintelor rusești”, a spus el, adăugând că într-o confruntare directă cu NATO, Rusia va pierde.

Editor : Liviu Cojan

Articolul precedentCea mai mare prezență la europarlamentare, în rândul celor între 65-69 de ani. Tinerii 18-24, mai mulți decât cei între 25 și 29 de ani
Articolul următorPrimul atac în coaliție, după alegeri. Firea: În loc să îl critice pe Nicușor Dan, toată ziua Burduja avea o problemă doar cu mine