Armata israeliană a pătruns în Fâşia Gaza. Atacul a fost precedat de un bombardament masiv din aer și de la sol

0

Armata israeliană a trimis, în cursul nopţii de joi spre vineri, militari în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, în contextul conflictului cu organizaţiile islamiste Hamas şi Jihadul Islamic, afirmă surse citate de presa israeliană.

Aviaţia israeliană şi trupele terestre desfăşoară un atac în Fâşia Gaza”, a declarat armata într-un mesaj scurt, potrivit Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, a confirmat că soldaţi israelieni au pătruns în enclava palestiniană.

Înaintea intrării în Fâșia Gaza, armata israeliană a bombardat zona masiv. Au fost folosite avioane de vânătoare, drone, artilerie și tancuri, scrie Times of Israel.

Deocamdată, nu este vorba de o invazie, dar militari israelieni au pătruns în Fâşia Gaza în cadrul operaţiunilor antiteroriste, în eforturile de a opri atacurile cu rachetă spre teritoriul israelian, au declarat surse citate de publicaţiile Haaretz şi Times of Israel, citate de Mediafax. Este prima dată de la izbucnirea confruntărilor dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene când militari israelieni pătrund în Fâşia Gaza.

Benjamin Netanyahu: Hamas va plăti un preţ greu

Conform cotidianului The Jerusalem Post, armata israeliană atacă în prezent poziţii din Fâşia Gaza din aer şi de la nivel terestru. Armata israeliană nu a oferit detalii despre operaţiunea terestră. Nu se ştie câţi militari au intervenit în Fâşia Gaza şi nici dacă misiunea lor s-a încheiat deja ori continuă.

În tot acest timp, Hamas continuă să lanseze rachete către teriotoriul israelian. Organizația islamistă a anunțat că a tras alte 50 de rachete joi noaptea.

Până în prezent, au fost atacate aproximativ 750 de poziţii islamiste din Fâşia Gaza. Locuitorii comunităţilor israeliene situate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza au fost îndemnaţi să rămână în case.

Premierul în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, în cursul nopţii de joi spre vineri, că organizaţia islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, „va plăti un preţ greu”.

„Vom continua să facem ceea ce facem cu intensitate mare. Nu suntem spre final, operaţiunea va continua cât va fi necesar”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Editor : Liviu Cojan