Timisoara: 14 decese intr-o singura zi. Sase persoane n-au mai avut loc la ATI. Virgil Musta – Nu prea mai avem solutii

0
banner bratari personalizate

Datorita faptului ca sectiile ATI sunt pline, medicii nu mai au unde sa ii trimita pe pacientii a caror stare se agraveaza pe zi ce trece din cauza COVID-19. La Timisoara, au fost cazuri in care pacientii nu au mai rezistat pana s-a eliberat un pat de la Terapie Intensiva, a declarat medicul Virgil Musta, seful sectiei de boli infectioase a spitalului Victor Babes.

Virgil Musta

„E o problema mare la nivelul sectiei ATI, care lucreaza la capacitate maxima de cateva saptamani. Spitalul Judetean mai prelua din aceste cazuri ale noastre, dar si la acolo, si Spitalul Municipal, sectiile ATI sunt pline. Nu prea avem solutii pentru pacientii pe care ii tratam pe sectie cu oxigen sub presiune, dar care, la un moment dat, exista riscul sa se decompenseze si sa scada saturatia de oxigen, necesitand intubare. Pentru acestia, la ora actuala nu avem solutii. Introducem oxigenul, presiunea maxima, dar nu mereu avem succes cu aceasta metoda”, a mai declarat dr. Virgil Musta.

„Suntem intr-o situatie foarte dificila din cauza numarului foarte mare de cazuri. Spitalul nostru are statii de oxigen in fiecare salon, avem spitale suport cu concentratoare, unde debitul de oxigen nu e la fel de mare ca in aceste statii. Daca un pacient dintr-un spital suport se decompenseaza, il preluam noi. Dar la noi, mai departe, numai ATI il mai poate salva. Locurile sunt pline atat la Babes, in seara asta nu mai avem niciun loc, si nici la CFR si centrul de recuperare cardiovasculara, a caror capacitate este maxima”, a explicat seful sectiei de boli infectioase a spitalului Victor Babes.

Doctorul Musta a mai precizat ca nu poate opri oxigenul in cazul acestor pacienti.

Intrebat cum procedeaza in cazul in care sunt pacienti pentru ATI, dar nu exista locuri disponibile, el a explicat faptul ca: „se ia legatura cu centrul de comanda de la Bucuresti si acesta repartizeaza cazul, daca exista posibilitatea de transport si se poate realiza transportul in centrul respectiv”.

„Cred ca suntem la linia de a fi depasit (nivelul de suportabilitate al sistemului medical), undeva unde paharul e plin. Noi incercam sa gasim solutii si pentru pacientii care vor ramane la domiciliu, daca nu vor mai fi locuri in spital, ca sa asiguram oxigen, nu pe presiune mare, dar cu concentratoare la domiciliu. Avem un proiect cu Primaria Timisoara pentru a acorda asistenta medicala la domiciliu si in colabororare cu medicii de familie, la pacientii pe care, in situatia in care nu vor mai avea loc in spital, totusi sa reusim sa-i tratam la nivelul posibilitatilor in aceasta structura”, a mai adaugat dr. Virgil Musta.

Referitor la cresterea numarului de cazuri, medicul a precizat ca incearca sa gaseasca solutii, dar care „de multe ori sunt foarte greu de obtinut, de a gasi noi spatii in care sa putem sa organizam rapid o sectie COVID. Sectia ATI e mai greu sa o organizezi foarte repede, pentru ca si specialistii sunt limitati, iar echipamentele sunt speciale, foarte scumpe si nu sunt la dispozitia oricarui spital”.

In judetul Timis sunt 28 de focare de coronavirus. In bilantul de luni, autoritatile au anuntat inca 253 de imbolnaviri cu COVID, dupa efectuarea unui numar de 1338 de teste, si 14 decese, fiind cel mai mare numar de la inceputul pandemiei.

Numarul total al cazurilor din judetul Timis a depasit 12.600, iar incidenta cumulata la 14 zile e de 6,25.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here