Alegeri SUA. De ce tace Vladimir Putin. Alti lideri care nu l-au felicitat pe Joe Biden.

0

Presedintele Vladimir Putin nu se pronuntase public, pana in seara de duminica, in privinta alegerii noului presedinte SUA, Joe Biden, spre deosebire de omologii sai vest-europeni care nu postat sambata mesaje de felicitare. In schimb, Kremlinul transmitea in urma cu patru ani un mesaj presedintelui Trump cu privire la proiectiile presei care aratau ca acesta este castigator in fata lui Hillary Clinton, subliniaza NYT.

Vladimir Putin

Primele indicii ar putea arata faptul ca Putin s-ar pregati pentru o relatie antagonica cu urmatorul presedinte american. Chiar daca niciodata nu a oferi sperante Donald Trump in legatura cu vreo apropiere intre Moscova si Washington, politica externa prin care a situat America pe primul loc s-a potrivit foarte bine cu dorinta Kremlinului de a spori influenta rusa in lume si de a slabi alianta occidentalilor, comenteaza New York Times.

Vladimir Putin are suficiente motive de ingrijorare in ceea ce il priveste pe Joe Biden. Presedintele ales vede in Rusia una dintre cele mai importante amenintari de securitate, promite sa refaca legaturile slabe cu aliatii europeni, iar drept vicepresedinte in administratia Barack Obama i-a sprijinit pe politicienii prooccidentali din Ucraina. (n.r –  a adus scutul antiracheta Nato in Romania).

Seful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, Leonid Slutki, a declarat faptul ca  „este putin probabil ca Biden sa aduca modificari pozitive politicii Washingtonului fata de Rusia”.

Cel mai vehement opozant al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnii, i-a luat-o imediat inaintea presedintelui rus si a transmis pe Twitter felicitari lui Jeo Biden si Kamalei Harris ca au avut un  „scrutin liber si corect”, un apropo indirect la realitatea opusa din Rusia lui Vladimir Putin.

Pe de alta parte, daca in cazul lui Jair Bolsonaro, presedintele Braziliei si Andres Manuel Lopez Obrador, presedintele Mexicului, reticienta de a-i transmite felicitari lui Joe Biden este perfect explicabila, deoarece acestia sunt foarte apropiati de Donald Trump, semnele de intrebare le ridica Recep Tayyip Erdogan, liderul Turciei, care a avut o relatie sinuoasa cu locatarul de la Casa Alba, atat cu suisuri cat si cu coborasuri. De asemenea, Erdogan nu a spus nimic pana acum in legatura cu alegerea lui Joe Biden.

In schimb, Ministerul de Externe de la Ankara a transmis felicitari duminica castigatorului alegerilor prezidentiale din Guineea, insa nu a facut nicio referire la votul din SUA, remarca NBC NEWS.

Nici presedintele Chinei, Xi Jinping nu a spus nimic in legatura cu victoria lui Joe Biden.

China a spus ca nu se implica in treburile interne ale altor tari, inainte de alegerile americane.

Relatiile dintre Washington si Beijing s-au deteriorat pe mai multe planuri. Iar daca retorica lui Donald Tromp a fost tot mai incisiva fata de China in ultimul an, Joe a mers si mai departe, declarand despre Xi ca este un  „talhar”.

The Guardian subliniaza si atitudinea Iranului, care sufera de pe urma administratiei Trump in legatura cu sanctiunile impuse.

Hassan Rouhani, presedintele tarii care isi va incheia mandatul vara viitoare, a declarat faptul ca asteapta sa vada ce va face Joe Biden inainte de a decide daca exista vreo diferenta intre acesta si Trump.

Nu a venit niciun comentariu public din partea curtii regale a Arabiei Saudite iar in ceea ce il priveste pe Benjamin Netanyahu, premierul Istraelului, acesta l-a felicitat pe Joe Biden, insa fara sa il numeasca presedinte ales, remarca The Guardian.