Cine este prima femeie presedinte a Republicii Moldova, Maia Sandu

0

Maia Sandu este cea care a castigat alegerile prezidentiale desfasurate in Republica Moldova la o diferenta fata de Igor Dodon de peste 15%.

Maia Sandu, Presedinte Republica Moldova

Prima femeie presedinte a mizat in campania sa electorala pe o platforma anticoruptie, care a promis sa scoata tara din saracie, sa responsabilizeze autoritatile si sa stranga legaturile cu Uniunea Europeana.

Aceste promisiuni corespund unui portret de politician reformist pe care Sandu l-a construit cu multa migala, prin masuri aplicate si datorita exemplului personal, indiferent de infrangerile de etapa.

Rezultatele oficiale partiale oferite publicitatii luni dimineata in Republica Moldova, arata faptul ca Maia Sandu a convins cea mai mare parte a tarii, inclusiv o parte din alegatorii rusofoni, dar au avut un evou mai ales la electoratul din Chisnau si de peste hotare, tinerii mai apropiati de Europa, in genera, decat de Rusia. Acestia au simtit nevoia de o schimbare radicala dupa mandatul lui Igor Dodon.

Foarte importanti au fost anii petrecuti in politica moldoveana, din anul 2012 si pana in prezent, in care Maia Sandu a mizat mereu pe aceleasi principii: respectarea statului de drept, reforma institutiilor, apropierea de Uniunea Europeana.

A avut, cel mai probabil, o importanta si exemplul personal. Dupa cativa ani petrecuti in politica la varf sau la Banca Mondiala, Maia Sandu detine o masina Toyota cumparata in anul 2012 si un apartament de doua camere in Chisinau.

In legatura cu capitolul financiar, aceasta a adunat bani doar din salarii, in vreme ce in conturi are o parte din banii stransi de pe vremea cand lucra la Banca Mondiala – 24.000 de dolari.

A contat si mandatul critical al lui Igor Dodon, presedintele care a fost acuzat ca nu a reusit sa faca destul de multe lucruri pentru tara din care oamenii se grabesc sa plece pentru un trai mai bun.

Drumul spre presedintie nu a fost deloc unul simplu.

Fiind absolventa a Academiei de Studii Economice, Maia Sandu a lucrat inainte de a ajunge intr-o functie importanta pe mai multe posturi. Apoi a fost consilier al directorului executiv al Bancii Mondiale in Washington DC.

A renuntat insa la viata din SUA si la un salariu urias pentru intoarcerea la Chisinau, unde a preluat conducerea Ministerului Educatiei, in guvernul condus de catre Vlad Filat, premierul care avea sa ajunga la inchisoare ulterior, condamnat pentru coruptie.

In anul 2016, Maia Sandu a facut o prima incercare de a ajunge la presedintia Republicii Moldova.

A pierdut insa in fata candidatului Igor Dodon, la o diferenta de 4%.

In luna februarie a anului 2019, partidul lui Sandu si al lui Andrei Nastase au reusit sub alianta electorala “ACUM“, un rezultat foarte bun la alegerile parlamentare.

In ciuda pozitiei sale pro-europene sau a sustinerii de care se bucura din partea liderilor Uniunii Europene, inclusiv a Angelei Merkel, Sandu nu s-a bucurat mereu de sprijinul Bucurestiului.

“Obiectivul meu ca presedinte va fi sa scot tara din saracie si sa întorc autoritatile cu fata la nevoile oamenilor. Voi cere Parlamentului si Guvernului sa puna pe agendele lor solutiile necesare la problemele cu care se confrunta tara. Voi veni cu initiative legislative si voi merge in Parlament pentru a le promova. Ma voi ghida dupa un principiu clar – apararea si reprezentarea cetatenilor”, a declarat aceasta pentru Deutsche Welle.