Economie de 6 milioane de euro dupa ce Ilie Bolojan a scos pilele din Consiliul Judetean Bihor

0

“Avem 34 de primarii unde salariile depasesc totalul veniturilor localitatii“.

Ilie Bolojan, Presedinte CJ Bihor

Dupa ce noul presedinte Ilie Bolojan a decis injumatatirea angajatilor de la Consiliul Judetean, economia adusa bugetului local din Bihor urca la aproximativ 6 milioane de euro pe an, declara seful judetului in cadrul unui interviu pentru spotmedia.ro.

Potrivit acestuia, fondul lunar de salarii a fost redus cu 2,4 milioane de lei, adica aproximativ 6 milioane de euro pe an.

Banii vor merge la investitii, spune fostul primar al Oradei.

Ilie Bolojan povesteste intr-un inverviu ca la venirea sa, Consiliul Judetean dadea aproximativ 40% din bugetul anual pe salariile angajatilor, insemnand suma de 30 de milioane de euro. Acesta a recurs apoi la concedierea a jumatate dintre angajati si a 70% dintre cei ai companiilor din subordine.

Acesti bani se pierdeau pe salariile oamenilor care nu faceau nimic. Bolojan a explicat de ce a luat o asemenea decizie: “Ca sa poti face ceva, ai nevoie de bani. Altfel, ajungi pe functie ca sa iti incasezi salariul si sa mai postezi pe Facebook. Ca sa faci proiecte care sa creeze mai multa prosperitate poti avea bani europeni, si fac tot ce pot sa ii obtinem la fel ca la Primaria Oradea. Trebuie sa cauti parteneriate cu Guvernul, dar, in primul rand, trebuie sa vezi ce se intampla cu banii pe care ii produc locuitorii judetului. Cea mai mare parte a banilor incasati in judetul Bihor sub forma de impozite virate direct la Consiliul Judetean, cote din TVA si din impozitul pe salarii se consumau pe aparatul CJ si al institutiilor subordonate. Aveam un fond de salarii anual de aproape 30 de milioane de euro. 40% din buget, restul fiind cheltuieli impuse de anumite realitati sociale. Nu mai ramaneau bani pentru dezvoltare, cea pentru care eu am candidat“.

Solutia a fost anuntata de acesta inca din momentul in care si-a depus candidatura: „Ca sa avem acesti bani, am spus inca din campanie ca una dintre masuri este reorganizarea activitatii tuturor structurilor CJ. Cei care nu au de lucru sau nu vin la lucru sa nu mai fie platiti degeaba si milioanele de euro economisite sa se duca la cofinantarea proiectelor europene sau in proiecte de dezvoltare. Exista un aparat propriu al CJ unde am gasit 174 de colegi, de la 1 decembrie 2021 vor ramane 88, iar economia de salarii va fi de peste 1,2 milioane de euro/an. “

Boljan le raspunde celor care l-au acuzat ca ar da oamenii afara pentru a pastra clientii PNL: „Nici intr-un caz nu au fost trimisi acasa cei care nu lucrau pentru a fi angajati cei protejati de PNL sau de altii. Exclus!“.

“Nu este corect ca bani pentru dezvoltare, care ar putea merge la cofinantarea unor proiecte pe fonduri europene, sa ii duc intr-o comuna in care primarul nu si-a facut datoria, doar pentru ca el este de la partidul de guvernamant. Voi stabili reguli in perioada urmatoare, prin hotarari de CJ, standarde minimale, chestiuni de buna guvernare, cei care le respecta vor primi bonificatii, cei care nu, trebuie sa înteleaga ca nu mai merge cum a mers“, mai adauga acesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here