Ceai din cotoare și coji de gutui pentru durerile în gât

0

Semințele sau sâmburii pot fi folosite în scop medicinal. Conțin 10% mucilagii, proteine, ulei și cantități mici de amigdalină. Mucilagiile sunt substanțe care se umflă când sunt adăugate în apă și formează o masă gelatinoasă. Semințele de gutuie au proprietăți emoliente și calmante, expectorante, mucolitice și laxative. Datorită mucilagiilor conținute, îmbracă membranele mucoase din gură cu o peliculă protectoare și reduc iritația. Au efecte astringente care ajută la tonifierea țesuturilor și reducerea flegmei. Gustul amărui și acru al gutuilor stimulează stomacul, sucurile gastrice, ficatul și fluxul biliar. Sunt recomandate în afecțiunile tractului respirator, plămânilor, stomacului, intestinelor și ficatului.

Știați că putem face de ceai din cotoare și semințe de gutui ? Este un remediu util pentru durerile în gât.

Rețeta de mai jos este recomandată de bucătarul vegetarian Deborah Madison în cartea sa de bucate „Local Flavors”, apărută în anul 2002.

Ceaiul din cotoare și semințe de gutui este un leac simplu de casă pe care îl putem prepara în sezonul rece.Semințele de gutuie au proprietăți emoliente și pot ajuta la calmarea durerilor în gât.Puteți încerca această rețetă când vă confruntați cu un episod de răceală, sau când faceți gem de gutui. Nu aruncați cotoarele, folosiți-le la ceai!

Ceai din cotoare și semințe de gutui pentru dureri în gât

Mod de preparare

Spălați bine gutuile. Decojiți-le și păstrați cojile. Tăiați-le apoi în patru și scoateți cotoarele cu semințe. Sau le puteți da pe răzătoare, în cazul în care veți folosi pulpa la gem. Veți rămâne cu cotoarele întregi. Puneți cojile și cotoarele de la gutui într-o cratiță. Adăugați apa și așezați vasul pe foc. Aduceți la punctul de fierbere, apoi dați focul la mic. Fierbeți ceaiul de gutui până când lichidul scade pe jumătate și devine siropos.Strecurați ceaiul cât este cald. În momentul servirii, adăugați miere de albine, după gust.Dacă aveți dureri în gât, păstrați-l într-o termos, pentru a-l consuma cald, pe parcursul zilei. Poate fi păstrat și în frigider, într-un borcan. Rezistă câteva luni!

Deși gutuile sunt astăzi folosite cu precădere la prepararea de gemuri, marmelade și prăjituri, pe vremea lui Shakespeare, aceste fructe erau întrebuințate ca leac pentru stomac.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here