Trăim vremuri în care suntem obligați să ne spălăm pe mâini mai des ca niciodată din cauza coronavirusului și izolării. Folosim apă și săpun, geluri de curățare și tot soiul de dezinfectanți.
Abuzul anumitor substanțe/ingrediente ne poate aduce prejudicii severe la nivelul pielii mâinilor – de la dermatite acute sau cronice, suprainfectări până la agravarea unei afecțiuni preexistente. Pielea mâinilor este expusă constant factorilor de mediu, chimici sau fizici, fiind o importantă barieră de apărare împotriva agresiunilor externe. Se spune că mâinile sunt cartea noastră de vizită, de aceea ele trebuie îngrijite corespunzător, fiind predispuse la numeroase afecțiuni ca urmare a expunerii constante.

Doctor Amalia Anghel, medic primar dermatologie/venerologie în cadrul Skin-Med, Centrul de Excelență în dermatologie, ne ajută cu câteva sfaturi pentru îngrijirea corectă a mâinilor, pentru menținerea sănătății pielii. Nu uita, o piele lezată este o piele predispusă la suprainfecții, fisurile fiind o poartă de intrare pentru o serie de microorganisme potențial patogene!
1. Pentru senzația de prurit, usturime, arsură, asociate sau nu cu leziuni cutanate (xeroză, scuame, eritem, macerare), se recomandă utilizarea unui produs de curățare blând, ce nu produce spumă în exces și conține ingrediente hidratante, pentru a reduce alterarea barierei hidrolipidice ce poate apărea în cazul săpunurilor agresive, și evitarea folosirii apei fierbinți.
2. Nu uități să clătiți foarte bine mâinile și să le uscați prin tamponare cu un prosop curat sau un prosop de hârtie de unică folosință!
3. Spălarea mâinilor trebuie urmată, pe cât posibil de fiecare dată, de aplicarea unei crème reparatoare, spre exemplu produse ce conțîn acid hialuronic, ceramide, vitamina E, uree!
4. Evitați pe cât posibil folosirea substanțelor dezinfectante pe baza de alcool – deși sunt eficace în ceea ce privește igienă mâinilor, e de preferat să utilizați aceste geluri/sprayuri numai atunci când apă și săpunul nu sunt disponibile.
5. Folosirea îndelungată a mănușilor poate duce la suprahidratarea stratului superficial al pielii – stratul cornos, ce are că efect macerarea – pielea capătă o culoare albicioasă, devine moale, ridată, și eroziuni apărute la nivelul tegumentului. De asemenea, anumite substanțe ce se regăsesc în compoziția mănușilor (ex: latex) pot duce la apariția dermatitei de contact. Este recomandată evitarea utilizării mănușilor atunci când acest lucru nu este absolut necesar!
6. Dacă fenomenele nu se remit prin simplă utilizare a unei crème reparatoare sau evoluează spre exsudatie, asociază durere, eritem intens, senzație de căldură locală, este indicat să apelați la sfatul medicului dermatolog. În funcție de particularitățile afecțiunii, acesta va va recomandă un tratament adaptat (topice cu antibiotic, antinflamator sau alte substanțe terapeutice, uneori, în funcție de severitate, asociate cu terapie orală – antibiotic, antihistaminice).
7. Persoanele ce suferă de afecțiuni cronice ale pielii mâinilor (ex: psoriasis, eczemă cronică), pot observă exacerbari ale leziunilor – este important să va adresați medicului dermatolog încă de la primele semne de agravare, pentru a putea controla eficient leziunile.
Pielea de la nivelul acestora este expusă constant factorilor de mediu, chimici sau fizici, fiind o importantă barieră de apărare împotriva agresiunilor externe. Se spune că mâinile sunt cartea noastră de vizită, de aceea ele trebuie îngrijite corespunzător, fiind predispuse la numeroase afecțiuni că urmare a expunerii constante.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here