Ultima noutate! După 15 iulie piscinele și ștrandurile vor fi închise! Află DE CE

0
banner bratari personalizate

Odată cu sosirea verii, dorința de a merge la mare sau la piscină devine din ce în ce mai puternică, mai ales după ultimele luni, în care ne-am confruntat cu reguli stricte de carantină, stres și îngrijorare, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. 

Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă mai multe despre Coronavirus și despre metodele reale de infectare, mai ales pe durata anotimpului călduros, multe persoane se întreabă dacă înotul în apa mării sau în piscină este lipsit de riscuri. 

Purtătorii de cuvânt ai CDC din Statele Unite ale Americii susțin că, în momentul de față, există o dovadă potrivit căreia virusul SARS-CoV-2 poate fi transmis către persoane prin intermediul apei din piscine, bazine de înot, jacuzzi-uri sau spații de joacă acvatice. 

Deși se cunoaște faptul că noul coronavirus se transmite pe cale aeriană, prin stropi de apă/salivă de la o persoană infectată, în ceea ce privește siguranța persoanelor în apă există alte motive de îngrijorare. 

Teoretic vorbind, virusul SARS-CoV-2 poate supraviețui ore sau zile întregi în apă, dar acest mediu are un risc de transmitere mic. Adevăratul risc apare atunci când petreci timp în prezența altor persoane care înoată în aceeași apă cu tine și care ating aceleași suprafețe. Așadar, este foarte important de avut grijă la contactul față în față, pe perioade îndelungate, cu persoane diferite, la piscine sau bazine publice, precum și la atingerea acelorași suprafețe de uz comun (dușuri, șezlonguri, etc.).

Apa din piscine și bazine 

Ce e de reținut este faptul că perioada de infectare este considerabil mai scăzută decât cea de detectare a prezenței virusului sau a rămășițelor de virus în apă, ceea ce înseamnă că riscul propriu-zis de infectare în apă este foarte scăzut.  

În plus, apa din piscină și bazine este tratată cu substanțe chimice sanitare, care au capacitatea de a neutraliza o gamă largă de virusuri respiratorii. Problema apare atunci când se formează un conglomerat de persoane la o piscină sau bazin, deoarece spațiul din jur este restrâns, iar riscul de infectare crește, deoarece măsurile de distanțare socială nu mai pot fi păstrate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here