Spitalul Nasta – Din 44 de pacienti COVID intubati au supravietuit 2

0
banner bratari personalizate

”Ii numaram pe degetele de la o mana”, declara si spitalele din tara.

Pe data de 3 noiembrie, Ministerul Sanatatii a cerut unitatilor medicale o statitica referitoare la decese, inclusiv a celor persoanelor care au fost intubate. Foarte putine clinici au centralizat deja, dar managerii care au facut acest lucru si datele preliminare de la celelalte spitale, culese de Libertatea, arata o realitate crunta: In majoritatea spitalelor din tara, sansele de supravieture la pacientii care intubati invaziv sunt extrem de mici.

Institutul Marius Nasta

Statistica din Europa si din SUA arata o crestere fata de inceputul pandemiei, a supravietuirii celor care sunt intubati, dintre care 50-70% se vindeca, o diferenta foarte mare fata de noi.

Ministerul Sanatatii a instruit pe data de 3 noiembrie Directiile de Sanatate Publica, sa solicite spitalelor rapoartele defalcate in cazul pacientilor de COVID decedati ”deces pe sectie sau in ATI, sub oxigen sau intubat”.

Beatrice Mahler declara: ”44 au necesitat ventilatie mecanica invaziva, prin intubare, iar 42 au decedat”

Unul dintre spitalele care a completat raportul cerut de ministrul Nelu Tataru este spitalul ”Nasta”.

6 din 10 oameni care au ajuns la ATI au murit

Mahler precizeaza ca medicii ATI au recurg la intubarea pacientului abia in momentul in care ventilatia mecanica nonivaziva nu mai e suficienta.

Dintre 83 de decese inregistrate in total la Nasta, 5 dintre ele au intervenit pe sectii iar restul la ATI.

Rata de supravietuire de la Sectia de Terapie Intensiva de la Spitalul Nasta este de sub 40%. Pacientii care ajung sa fie intubati au 1 din 20 de sanse sa supravietuiasca, o situatie des intalnita si la alte spitale din tara, conform medicilor.

In cazul Nasta, situatia mortalitatii este de la inceputul pandemiei si pana la data de 5 noiembrie, urmatoarea:

Rata totala oamenii internati: 8,5%

Rata mortalitatii pentru pacientii ajunsi la ATI: 61%

Rata mortalitatii pentru pacientii intubati invaziv: 95%

Elimian Imbri sustine: ”In general, pacientii intubati nu supravietuiesc”.

La ”Victor Babes”, conducera admite ca nu detine momentan statistica solicitata de catre ministrul Tataru.

Managerul spitalului, Emilian Imbri, a precizat faptul ca la spitalul pe care il gestioneaza au avut in jur de 7000 de pacienti internati pana acum si aproximativ 200 de decese, o rata mai mica decat la Nasta, insa datele urmeaza sa fie confirmate abia n momentul centralizarii.

Nici spitalul de boli infectioase din Iasi nu a putut prezenta datele prinvind decesele din ATI, insa a expus situatia asa cum este cunoscuta in acest moment.

”La noi, rata mortalitatii la totalul de 3500 de pacienti internati pana acum a ajuns la 5,8% si trendul este unul crescator deoaree ajung in spital mai multi bolnavi cu forme grave”, a declarat doctorul Carmen Dorobat, managerul spitalului ”Sfanta Parascheva”.

Dr. Marinescu, ”Matei Bals”: ”Rata de supravietuire a acestor pacienti este foarte mica”.

In SUA, au fost spitale precum Bhatraju, din Washington, unde au pierdut 12 din 18 pacienti intubati. 66%. Dar si spitale unde au supravietuit toti pacientii intubati, precum Ziehr in Boston, 88 din 88.

Marea Britanie: 80% sansa de supravietuire de la 60% mortalitate, conform unui articol NYT.

Medicii romani care au fost consultati in legatura cu aceasta trecere in revista legata sustin ca exista o trauma cauzata de numarului foarte mare de decedati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here