Alegerile prezidentiale in Moldova. Rasturnare de situatie: Maia Sandu ajunge in frunte

0

O reala surpriza in cadrul alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Maia Sandu, candidata opozitiei, a castigat un prim tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova. Dupa ce a fost initial data pe locul al doilea la voturile din tara, scorul s-a modificat considerabil dupa ce Comisia Electorala Centrala a inceput sa proceseze rezultatele voturilor din diaspora.

Republica Moldova, Maia Sandu

Toate procesele-verbale, atat din strainatate cat si cele din tara, au fost procesate. Maia Sandu este cea care a castigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale cu 36,16% din voturi si va intra, astfel, in turul al doilea, la data de 15 noiembrie, alaturi de Igor Dodon, actualul presedinte al tarii, care a obtinut 32,61% din voturi.

Acesta este clasamentul celorlalti participanti din primul tur de scrutin:

Renato Usatii – 16,90%

Violeta Ivanov – 6,49%

Andrei Nastase – 3,26%

Octavian Ticu – 2,01%

Tudor Deliu – 1,37%

Dorin Chirtoaca – 1,20%

In diaspora au votat un numar de 149.178 de persoane, iar Maia Sandu a fost optiunea celor 70,12% dintre alegatori. Pe al doilea loc la votul diasporei se afla Renato Usatii, cu 17,25% din voturi, iar Igor Dodon a avut numai 3,65% din sufragii, cu doar cateva sutimi mai mult decat candidatul Andrei Nastase, care are un procent de 3,59%.

La votul din tara Maia Sandu si Igor Dodon erau la o diferenta de aproximativ trei procente, insa dupa ce au inceput sa apara rezultatele de la sectiile de vot din diaspora, candidata a trecut in frunte, depasindu-l pe actualul presedinte.

Mai mult de atat, in urma acestor voturi, Igor Dodon s-a clasat pe locul al treilea. Pe locul al doilea se afla Renato Usatii, actualul primar, un candidat extrem de controversat, populist, care si-a facut campania cu un discurs anti-Dodon.

Alegatorii din capitala Republicii Moldova au votat in marea majoritate tot cu Maia Sandu. Candidata opozitiei proeuropene a castigat la Chisinau in fata lui Igor Dodon, avand un procentaj de 34,17% din sufragii. Pe al treilea loc s-a clasat Renato Usatii cu un numar de 9,55% din voturile celor din Capitala.

Urmatorul tur de scrutin va avea loc la 15 noiembrie si sse vor infrunta Maia Sandu si Igor Dodon, insa rasturnarea aceasta de situatie adusa din votul diasporei ofera noi sanse candidatei opozitiei prooccidentale.

Ar putea exista o mobilizare mult mai mare la vot in al doilea tur de scrutin, in conditiile in care la primele alegeri din 1 noiembrie au participat in jur de 43% din alegatorii inscrisi (fata de un numar de 50% de la alegerile din anul 2016, atunci cand in turul al doilea s-au infruntat tot Maia Sandu si Igor Dodon).

Scrutinul de duminica, desfasurat in conditii meteo nefavorabile si plina pandemie, i-a incurajat pe foarte multi alegatori sa iasa din case. Turul al doilea i-ar putea mobiliza cu adevarat pe tineri, care au venit sa voteze intr-o proportie mult mai mica si ar mobiliza si diaspora.