Ciolacu lanseaza un nou fake news de proportii„90% din cazurile trimise de DNA in instanta sunt achitari. S-au comis abuzuri”

0

Marcel Ciolacu, presedintele PSD, vine cu un nou fake news in legatura cu activitatea DNA. Acesta sustine faptul ca 90% din cazurile inaintate de DNA au fost desfiintate de catre instante. Realitatea insa este cu totul alta si are legatura cu deciziile luate de CCR, de fapt.

Sursa: Mediafax, foto Alexandru Dobre

„Am inteles ca din cauzele trimise de DNA in instanta, 90% sunt achitari. Anumite abuzuri au existat. Fosta conducere a PSD nu a gasit cei mai buni comunicatori pe aceasta tema. A fost o greseala fatala pentru noi si am platit-o. Lasati-mi dreptul sa invatam din greselile altora”, a sustinut Marcel Ciolacu, joi, in cadrul unui interviu pentru Libertatea.

Intrebat de ce se afla Laura Vicol pe listele PSD, avand in vedere faptul ca acesta a sustinut politica lui Liviu Dragnea in legatura cu legile justitiei, presedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat faptul ca aceasta e „un specialist pe justitie”.

Ba chiar mai mult, Ciolacu a mai spus urmatoarele: „Eu cred ca doamna Vicol va fi un foarte bun parlamentar si un specialist pe justitie. O avem pe liste si pe doamna Maya Teodoroiu. Am adus o noua garnitura de specialisti care au confirmat in justitie. A fost o judecatoare exemplara, nu am citit despre dansa ca a facut vreun abuz”.

Informatiile pe care le-a prezentat Marcel Ciolacu in legatura cu achitarile in cazul dosarelor DNA se pare ca sunt false. La o conferinta organziata de catre Asociatiile Expert Forum si APADOR – CH, saptamana trecuta, Crin Bologa, procurorul sef al DNA, a declarat faptul ca, in numai patru dosare a remarcat achitari imputabile procurorilor. Rata totala a acestora a fost in jur de 50%, insa aceasta e imputabila deciziilor Curtii Constitutionale.

Mai mult, Crin Bologa, seful DNA, a anuntat pe data de 1 octombrie ca procurorii DNA sunt nevoiti sa dispuna in proportie de 80-90% clasarea dosarelor de abuz in serviciu din cauza deciziilor CCR.

„Intre 80-90% din dosarele cu abuz in serviciu suntem obligati sa dispunem clasarea din cauza deciziilor CCR”, a sustinut Crin Bologa in cadrul unui interviu pentru Europa FM.

In luna iunie, seful DNA, Crin Bologa, a mai anuntat faptul ca, tot din cauza unor decizii CCR, au fost clasate mai mult de 800 de dosare in care prejudiciile ajungeau pana la 4 miliarde de euro.

“Dezincriminarea totala a tentativei de abuz in serviciu, impreuna cu toate celelalte date, au facut ca DNA sa dea solutii de clasare in aproape 800 de dosare cu prejudicii de sute de milioane de euro. Dosare care, daca CCR nu intervenea, ajungeau in judecata“ a delarat seful DNA, Bologa, in cadrul unui interviu pentru PressHub.

„O dovada clara a respectarii si aplicarii deciziilor Curtii Constitutionale a Romaniei de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sunt si cele 801 solutii de clasare dispuse in dosare cu prejudicii reclamate de 1.847.112.887 de lei, 3.558.434.206 de euro si 10.340.800 de dolari”, se anunta in cadrul unui comunicat DNA.